Története

Az ingyenes szülőszállás története

 

1994 novemberétől a Pécsett kezelt leukémiás és tumoros megbetegedésű gyerekek szüleinek biztosítunk ingyenes szálláslehetőséget, hogy a szülők a gyógykezelés időtartama alatt a gyermekük mellett maradhassanak. 

Kezdetben a Rét utca 37. szám alatti szülőszálláson két ágy állt a szülők rendelkezésére, majd 1996-ban a leukémiás és tumoros megbetegedésű gyermekek gyógyításáért Alapítvány anyagi támogatásával, nyolc férőhelyre bővíthettük a szállást. A lehetőséggel egyre több szülő élt és gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy további bővítés lenne szükséges. A Mártírok útja 7. szám alatt újabb ingatlant kaptunk, hogy megvalósíthassuk a férőhelyek növelését. Kevés pénzünk volt, csak a csodában bízhattunk.

Szerencsére az építőiparban dolgozó tagjaink jelentős áldozatvállalásával, a szakemberek sokaságának ingyenes munkájával, a német Backnang LC és az osztrák Magdalensberg LC jelentős anyagi támogatásával, megvalósult a csoda: 2000. december 15-én átadtuk a szülőszállás egyik felét, majd 2001. június 14-én az egész épületet.

A klubhelység átkerült a Mártírok útra, így a Rét utcában 12 ágy állt már az anyukák rendelkezésére, a Mártírok úton pedig két szobát használtak az édesapák illetve a családok úgy, hogy mindkét helyen komplett konyha állt a szülők rendelkezésére.

A szállások kulcsait a Gyermekklinikán kapják meg a szülők, az együttélés zökkenőit pedig közösen kísérlik meg csökkenteni. Ez a segítség a családok számára nélkülözhetetlen, hiszen alig-alig akadna a szülők között olyan, aki albérletet vagy szállást tudna fizetni, hogy a gyermeke mellett maradhasson.

A 2008-as év így újabb fordulatot hozott a szülőszállások vonatkozásában. Sikerült elcserélni a Rét utcai ingatlant, a családos szállás melletti ingatlanra / Mártírok útja 9. /, ahol lehetőség nyílt a bővítésre, így 2010 áprilisában elkezdtük az építkezést és szeptemberben át is adtuk a felújított és hozzáépített épületrészt.

Az átadást követően immáron 10 szoba 28 férőhelye várja, hogy minden éjszaka a beteg gyermekek szüleinek nyugvóhelyéül szolgáljon. A szállás kapuja nyitva áll a Gyermekklinika valamennyi Osztályán kezelt beteg gyermek szülője, a Szülészeti- és Nőgyógyászati Klinika Koraszülött Osztályán fekvő kisdedek édesanyjai és az Ortopédiai Klinikán kezelt

valamennyi gyermek szülője előtt…

…Továbbra is térítésmentesen!