• Pécs-Normandia a LIONS világában...

  Pécs-Normandia a LIONS világában...

  Mi, a Pécs-Normandia LIONS Clubnál fontosnak tartjuk, hogy a nemzetközi LIONS vérkeringés részei legyünk, így bővítve tudásunkat, és támogatói körünket.

  Többet akarok tudni!
 • MentőÖv szülőszállás

  MentőÖv szülőszállás

  Térítésmentes szálláslehetőséget biztosítunk a Pécsett gyógyuló daganatos gyermekek szülei részére!

  Jelentkezem!
 • LIONS Suli

  LIONS Suli

  Kihívás előtt állsz? Esetleg iskolai nehézségekbe ütköztél? Segítünk!

  Segítséget kérek!
 • ...nem csak iskola időben!

  ...nem csak iskola időben!

  Nyári táborok szervezésével próbálunk az iskolai időszakon kívül is alternatívát nyújtani a fiatal korosztály számára.

  Szeretnék részt venni!
 • Pótvizsga felkészítés

  Pótvizsga felkészítés

  Keress minket bátran, ha megtörtént a baj! Önkénteseink segíteni fognak!

  Segítséget kérek!

MentőÖv Szülőszállás

A szülőszállás megvalósításának gondolata, szükségessége

Kezdetben, mi is, mint a LIONS klubok döntő többsége, jótékonysági akciókat szerveztünk, amelyek bevételét egészségügyi intézményeknek, iskoláknak adományoztuk.

Az első bálunk bevételét a „Leukémiás és tumoros megbetegedésű gyermekek gyógyításáért” alapítványnak adtuk át, akik a Gyermekklinika részére egy ágytálmosó gépet vettek.

 Akkor vetette fel egyik tagunk – akinek a lánya leukémiából gyógyult ki -, hogy a legnagyobb segítség a Gyermekklinikának az lenne, ha valahol a közelben egy szülőszállást létesítenénk, mert a beteg gyereket kísérő szülők nem tudnak hol aludni. Elmesélte, hogy szinte megszakad a szíve, amikor azt látja, hogy egy anyuka, aki vidékről hozta be beteg gyermekét, este kimegy a kórház melletti parkba és ott alszik a padon, mert nincs hova mennie. Kénytelen tűrni az éjszaka ott mulatozók ordítozását, molesztálását, vagy esetleg a rendőrség intézkedését is.

Az elképzelés megvalósítása persze nem volt egyszerű. Sok utánjárás után 1994 augusztusában Pécs MJV Önkormányzata 10 éves időtartamra bérbe adta a Gyermekklinikával szemben lévő Rét u 37 sz. alatti épület alagsorának egy részét, hogy szülőszállást létesíthessünk.

Néhány éve online rendszerbe került a szállás és a termek foglaltsága. Így a Gyermekklinika és mi is mindig látjuk a pillanatnyi helyzetet, így tervezhetővé vált a termek kiadása is.

A klub tagjai biztosak abban, hogy az a segítség, amit a szülőszállás jelent, pótolhatatlan, hiszen a szállást igénybevevőknek semmit nem kell fizetniük. E segítség nélkül sokkal többet szenvednének a kórházban kényszerűen egyedül maradó gyermekek, de az otthon lévő, álladóan rájuk gondoló, szülők is.

2014 novemberében igazolta vissza az idő, és talán a Jóisten maga is munkánk fontosságát. A gyermekklinika egyik dolgozója osztotta meg velünk kapcsolatos történetét. Elmesélte, hogy ő miként látja, egy beteg gyerekkel, egy távoli kis faluból érkező, szülő helyzetét. „ Képzeljük csak el – kezdte - holnap reggel Kambodzsában ébredünk. Nem ismerünk senkit, nem ismerjük a várost, nem beszéljük a nyelvet. Nos, valami ilyet érezhet egy szülő, amikor bekerül a gyermekével a kórházba. Talán sohasem volt Pécsett, nem ismer senkit, az orvosok, ápolók beszéde úgy hangzik számára, mintha más nyelven beszélnének. A gyermeke ott sír az ágyban és fél, hogy az anyu ott hagyja. Könyörög: anyu ne menj el, ne hagyj itt! – közben ő azt sem tudja, hogy mi tévő legyen. Majd megszólal mögötte egy hang – talán a főnővér – Anyuka! Itt a közelben van egy ingyenes szülőszállás, ott eltöltheti az éjszakát, adok egy kulcsot. Eltelik néhány nap, megismerkedik a sorstársakkal és az egyik este azt mondja egyikük, Juli gyere, menjünk haza, majd reggel megint jövünk. Az otthont, a Pécs-Normandia LIONS Club ingyenes szülőszállása jelenti.”

PTE- LIONS- Pécs