LEO Club

Sopianae LEO Club (1994-2014)

A LEO klubok a LIONS klubok ifjúsági szervezetei, akik részben az alapító klubbal együttműködve, részben tőlük független tevékenységgel segítenek a rászorulóknak. A Pécs-Normandia LIONS Club égisze alatt Pécsett, az országban ötödikként, alakult meg a Sopianae LEO Club 1994-ben, amely 1998-ban a közhasznú szervezet minősítést is kiérdemelte.

Az alapításának inspirálójául az 1993-as külföldi nyári LIONS táborok szolgáltak, ahol több pécsi fiatal ismerkedett meg a LIONS-mozgalommal, és onnan visszatérve kezdtek bele jószolgálati lelkülettel a klubalapítás jogi útvesztőkkel tarkított folyamatába! Az akkori időszakra jellemző volt, hogy a mai flash-mobok és Facebook, Messengerek világában történő órák alatti szervezési lehetőség helyett, még vezetékes telefon nélkül, levelezőlapos értesítőkkel, személyes megbeszélésekkel sikerült – fiatal életkoruk dacára – valódi pezsgést beindítaniuk!

Szabó Lóránd alapító elnök és Barics Veronika alapító titkár vezetésével pár hónapnyi szervezkedés után 24 fővel, 1994. januárjában alakult meg a klub. Az ünnepélyes beiktatásra, az ún. „Installation night”-ra pedig 1994. május 10-én került sor.

LEO Club

Az egyesület a kezdetektől fogva – az anyagi segítségnyújtás mellett – kiemelt hangsúlyt fektetett a rászorultakkal való személyes kapcsolat tartásra és segítség nyújtásra is. Eleinte fiataloknak szerveztek rendezvényeket (például zenés egyetemi bulikat), amelyeknek a bevételét különböző, ám mindig előre kijelölt jótékony célra fordították (pl. drogközpont támogatására). 1997-től kezdetét vette a Pécsi Megye utcai Gyermekotthonnal való sikeres, másfél évtizedes együttműködés.

A gyermekotthonnak történő segítségnyújtás keretében, a klub fiatal tagjai, rendszeresen korrepetálták a bentlakó gyermekeket. Emellett szabadidős programokat szerveztek számukra, amelynek segítségével a gyermekotthon lakói olyan helyekre juthattak el, ahova másként nem biztos, hogy lett volna lehetőségük (pl. drávai hajókirándulásra vagy Budapestre). Mind ezek mellett, a folyamatos adománygyűjtő programjaik (pl. jótékonysági mozielőadások) bevételéből pedig ruha, cipő, számítógép és más nélkülözhetetlen dolgok vásárlásához nyújtottak anyagi segítséget, a gyermekvédelmi rendszer mintegy kiterjesztett karjaként, hozzájárulva a hátrányos helyzetű gyermekek életminőségének jelentős javulásához.

Az állandó tevékenységük mellett továbbra is megvalósítottak egyedi ötleteket, a több ízben megszervezett zenés bulik bevételéből például egy korszerű digitális személymérleget adományoztak a Gyermekklinika Onkohematológiai Osztályának, illetve egy vizsgálóasztalt a Gyermekklinika gyógytornászainak.  Az országos LEO mozgalomhoz kapcsolódva terjesztették a diabéteszes társasjátékokat, valamint nagy sikerű (egy esetben 4 napos) országos LEO találkozókat illetve Kelet-Európai LEO szellemi műhelyt szerveztek.

A fiatalok dinamikusan változó életében, életkörülményeiben a LEO klub 20 éve természetszerűleg több generációváltást is megélt, hiszen egy tag átlag 5 évet, a meghatározó tagok is legfeljebb 10 évet töltöttek az egyesületnél. Így erre a 2 évtizedre, amikor is az ország egyik legaktívabban és legstabilabban működő LEO klubja volt a pécsi, szponzorklubként rendkívül büszkék vagyunk. Bár ez az ifjúsági egyesületünk jelenleg nem aktív, de elkötelezett és társadalmilag érzékeny fiatalokkal, az újraélesztés lehetőségét folyamatosan keressük.