Egy szuper pécsi anyukacsapat összefog a rászorulókért!

2018.11.08.

Egy szuper pécsi anyukacsapat összefog a rászorulókért!

Öt kreatív fiatal pécsi nő, akiknek úgy hozta a sors, hogy együtt voltak a szülőszobán. Az újdonsült anyukákat, ahogy cseperedtek a gyerekek, hasonló kérdések foglalkoztatták és örömök érték, tapasztalataik megosztására pedig először egy Facebook-csoportot, később találkozókat, tematikus programokat szerveztek. Mára eljutottak odáig, hogy egyesületté alakultak, november 10-én pedig megtartják első jótékonysági börzéjüket. Ők a Mommies Lions Club.

Carvalho Barbara, Eller-Tárnoki Nikolett, Komár Vivien, Sziklai Ildikó és Farkas Adrienn; öt nő, akik teljesen véletlenül találkoztak, mégis életre szóló barátságot kötöttek. Voltak, akik a szülőszobán ismerték meg egymást, másokat az Instagram hozott össze. A levegőben pedig rengeteg gyerekneveléssel kapcsolatos kérdés követelt választ.

– Budapesti mintára szervezett először Carvalho Barbara egy baba-mama találkozót Pécsen tavaly szeptemberben, ahova ismerős, újdonsült anyukák jöttek el. Ezután létrehozott egy csoportot Facebookon, a Pécsi babyt, hogy legyen egy felület, ahol folytathatjuk az izgalmas beszélgetéseket. A közösséghez egyre többen csatlakoznak, ma már több mint háromszáz pécsi anyukát számlál – meséli Eller-Tárnoki Nikolett.

A jól sikerült esemény után a szervezőcsapat egyre több találkozót vezényelt le, ahol az újdonsült anyukák megoszthatták örömüket-bánatukat, de hamar világossá vált, hogy az állandóan bővülő közösség befogadására egyik család otthona sem alkalmas. A programok ezután átkerültek a ReMo Rehabilitációs és Mozgásterápiás Központba, ahol baba-mama halloweeni, karácsonyi és egyéb tematikus eseményeket szerveztek, néha szakember bevonásával.

– Volt, hogy egy találkozónkon laktációs tanácsadó tartott előadást, volt, hogy a hozzátáplálásról hallhattak az anyukák: mindig az igényeinknek megfelelően szerveztünk be szakembert – mondja Komár Vivien, majd hozzáteszi, hogy egy-egy ilyen ismeretterjesztő előadás rengeteg bosszúságtól kíméli meg a családokat.

Ahogy duzzadt a pécsi anyukacsoport, úgy kezdett komolyra fordulni az öt nő tevékenysége, mígnem a Pécs-Normandia Lions Clubtól kaptak egy lehetőséget, hogy úgynevezett fiókklubként működhessenek. Ahogy Eller-Tárnoki Nikolett fogalmaz, így az egyesületalapítással járó terheket a „pécsi oroszlánok” leveszik a vállukról, ők pedig minden erejükkel az események szervezésére koncentrálnak – de ami a legfontosabb – cserébe a befolyó összeget teljes egészében felajánlják számukra.

A pécsi anyukacsapat első hivatalos programja a november 10-i ruhabörze, ahol az asztalok foglalási díjának egészét a Pécs-Normandia Lions Clubnak ajánlják fel, de leadhatjuk a kinőtt, jó állapotú baba- és gyerekruhákat, melyeket a Mommies Lions Club a rászoruló családoknak és a gyermekklinikának adományozza. A szuper jótékonysági börze csak a kezdet, november 17-én, a Koraszülöttek Világnapján belvárosi sétát szerveznek a fiatal anyukák, de készülnek adventi koszorúkészítő workshoppal és rengeteg előadással, mely persze bárki előtt nyitva áll.

– Szoptatás, helyes hordozókendő használat, hozzátáplálás: csak néhány fontos téma, amiről érdemes, és hasznos is előadást hallgatni. Mi szívügyünknek érezzük, hogy a friss édesanyáknak megszervezzük ezeket az ismeretterjesztő programokat, az egyesületünk megalakulásával pedig gőzerővel bele is vágunk – mondja Komár Vivien. Fontosnak tartjuk az anyukák kikapcsolódását, feltöltődését, ezért szeretnénk workshopokat is szervezni, ahol picit elfelejthetik a hétköznapi gondokat és élményekkel gazdagodhatnak. Persze mindezt karitatív jelleggel – teszi hozzá.

vissza